Leśne Skrzaty

Posiłki

 

Własna kuchnia w placówce to - niezaprzeczalna i niepodważalna korzyść dla Twojego dziecka.

 

Posiłki w naszej placówce przygotowujemy sami. Dzieci mają zapewnione 5 posiłków (śniadanie I, śniadanie II, obiad pierwsze danie, obiad drugie danie, podwieczorek). 

Nad jakością i ich smakiem czuwa profesjonalna i doświadczona załoga. 

Dla zapewnienia bezpieczeństwa i zachowania jakości wdrożony został system HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. System ten pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta.

Nowoczesne  zaplecze oraz wyposażenie kuchni pozwala przygotowywać smaczne, zdrowe i pożywne posiłki. Technologia urządzeń, które wspierają pracę kucharzy pozwala na przygotowanie posiłków na parze. Potrawy dzięki temu zachowują wszystkie wartości odżywcze, niezwykle ważne podczas rozwoju dzieci.

Stawiamy bardzo wysokie wymogi serwowanym potrawom, przygotowujemy je tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach (warzywach oraz ziołach).

Potrawy serwowane są w prawdziwie królewskim wydaniu. Na talerzach gotowe posiłki są przystrojone i uformowane w zachęcający sposób. Bogactwo barw, kształtów, smaków przekonuje Państwa pociechy do delektowania się podanym jedzeniem.

 

Menu szczegółowe sporządzane jest na każdy tydzień. Uwzględnione są wszelkie zalecenia Sanepid (który kontrluje je pod względem jakościowym i ilościowym) oraz trendy i wytyczne z Instytutu Żywienia dla dzieci w odpowieniej kategorii wiekowej. Rodzic po zalogowniu do strefy rodzica może dokładnie zapoznać się z menu obowiązującym na dany tydzień. Produkty mięsne dostarczane są z lokalnej masarni, warzywa natomiast od lokalnych dostawców oraz z nagradzanych za jakość marketów. Zawsze świeże. Nie przechowujemy żywnosci - produkcja dań i posiłków odywa się na bieżąco na potrzeby danego dnia. Cała produkcja odbywa się w naszej kuchni - nie stosujemy gotowych produktów.  

 

Coś co powinniście wiedzieć !!!!

Nasz kucharz przemyca warzywa tam gdzie to możliwe i tak np: Zupy pomidorowe (warzywa zblędowane stanowią naturalny zagęstnik), Zupy inne podajemy z ciecierzycą, soczewicą, kukurydzą, brukselką, brokułem itd. Kotlety mielone (tu rolę odgrywa mięso, ale również przemycone są w nim warzywa), Potrawki z kurczaka bazują również na warzywnej bazie. Na każdym kroku staramy się dostarczać dzieciom to co jest najbardziej wartościowe - tyle że nie bardzo one o tym wiedzą :). Oczywiście warzywo w czystej postaci serwujemy przy każdej okazji.

 

Podczas imprez rodzinnych mogą Państwo kosztować ciast oraz słodkich przekąsek przygotowanych przez naszego kucharza. 

Okazjonalne torty urodzinowe dla dzieci również pieczemy w naszej kuchni opierając się na ograniczonej ilości cukru oraz na zdrowych składnikach (ser biały).

 

Przykładowe menu:

"...

 

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Chleb z otrębami, masło, szynka swojska, sałata lodowa, pomidory, kakao na mleku lub woda (gluten, mleko)

II ŚNIADANIE

jabłka

OBIAD

krupnik z ziemniakami, natką pietruszki i soczewicą, pulpety wieprzowe z kalafiorem gotowane ma parze, kasza bulgur, bukiet jarzyn, kompot owocowy (seler, gluten, mleko, jaja)

PODWIECZOREK

chleb mieszany, masło, ser rolada ustrzycka, pomidory, rzodkiewki, woda lub herbatka owocowa (gluten, mleko)

 

WTOREK

ŚNIADANIE

płatki kukurydziane na mleku, chleb z otrębami, masło, szynka tradycyjna, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną (gluten, mleko)

II ŚNIADANIE

pomarańcze, banany

OBIAD

rosół z makaronem,  panierowane kotleciki ze schabu, ziemniaki, surówka z marchewki, jabłek z jogurtem greckim, kompot owocowy (seler, gluten, mleko, jaja)

PODWIECZOREK

chleb mieszany, masło, serek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, zielone ogórki, woda lub herbatka owocowa (gluten, mleko)

 

ŚRODA

ŚNIADANIE

chleb z otrębami, masło, wędzony filet (pierś) z kurczaka, sałata lodowa z papryką, kawa inka na mleku (gluten, mleko)

II ŚNIADANIE

jabłka gruszki

OBIAD

fasolowa z ziemniakami na wędzonce, naleśniki z serem i jabłkami, sok pomarańczowy (seler, gluten, mleko, jaja)

PODWIECZOREK

bułka wrocławska, masło, kiełbasa krakowska, kiszone ogórki, pomidory, woda lub herbatka owocowa (gluten, mleko)

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE

płatki żytnie na mleku z wiśniami, chleb z otrębami, masło, szynka prasowana, papryka czerwona, sałata, herbata z cytryną. (gluten, mleko)

II ŚNIADANIE

jabłka pomarańcze

OBIAD

pomidorowa z makaronem i jogurtem naturalnym, gulasz wieprzowy z papryką i ciecierzycą, kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką i koperkowym sosem winnym , kompot owocowy(seler, gluten, mleko, jaja)

PODWIECZOREK

chleb mieszany, masło, pasztet własnej roboty, kiszone ogórki, herbatka owocowa lub woda (mleko, gluten)

 

PIĄTEK 

ŚNIADANIE

chleb z otrębami, masło, jajo na twardo, serek puszysty z ziołami, ogórki zielone, pomidory, herbata z cytryną (gluten, mleko, jaja)

II ŚNIADANIE

jabłka mandarynki

OBIAD

zupa rybna z ziemniakami zabielana śmietaną , makaron razowy z serem białym i truskawkami, kompot owocowy(seler, gluten, mleko, ryba)

PODWIECZOREK

wafle ryżowe, masło,  kiełbasa rawska, zielone ogórki, pomidory, herbatka owocowa lub woda (mleko)

 

INFORMACJE DOTYCZĄCE ALERGENÓW ZAWARTYCH W POTRAWACH DOSTĘPNE SĄ U OBSŁUGI KUCHNI

MENU MOŻE ULEC NIEZNACZNYM ZMIANOM

..." 

 

Na potrzeby Państwa pociech, nasze menu uwzględniać może dietę dla alergików i diabetyków.

Koszt wyżywienia przypadający na jedno dziecko miesięcznie - 300 PLN.