Posiłki
Posiłki w naszej placówce przygotowujemy sami. Dzieci mają zapewnione 5 posiłków (śniadanie I, śniadanie II, obiad pierwsze danie, obiad drugie danie, podwieczorek).
Nad jakością i ich smakiem czuwa profesjonalna i doświadczona załoga.
Dla zapewnienia bezpieczeństwa i zachowania jakości wdrożony został system HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. System ten pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta.
Nowoczesne zaplecze oraz wyposażenie kuchni pozwala przygotowywać smaczne, zdrowe i pożywne posiłki. Technologia urządzeń, które wspierają pracę kucharzy pozwala na przygotowanie posiłków na parze. Potrawy dzięki temu zachowują minerały i witaminy, niezwykle ważne podczas rozwoju dzieci.
Stawiamy bardzo wysokie wymogi serwowanym potrawom, przygotowujemy je tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach (warzywach oraz ziołach).
Potrawy serwowane są w prawdziwie królewskim wydaniu. Na talerzach gotowe posiłki są przystrojone i uformowane w zachęcający sposób. Bogactwo barw, kształtów, smaków przekonuje Państwa pociechy do delektowania się podanym jedzeniem.
Przykładowe menu:
"...
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE
chleb mieszany, chleb razowy, masło, parówka drobiowa, dżem truskawkowy niskosłodzony, miks warzyw, herbata z miętą i cytryną, mleko
II ŚNIADANIE
jabłka
OBIAD
zupa ogórkowa z ziemniakami, sos paprykowy z mięsem i włoszczyzną, kluski kładzione, surówka z kalarepki, marchewki i jabłek, kompot wieloowocowy
PODWIECZOREK
chleb mieszany, pieczywo kukurydziane, masło, kiełbasa krakowska, zielone ogórki, serek czekoladowy herbata malinowa lub woda
WTOREK
ŚNIADANIE
płatki kukurydziane na mleku, chleb mieszany, masło, szynka wędzona „tradycyjna”, sałata lodowa, herbata z cytryną i imbirem
II ŚNIADANIE
banany
OBIAD
rosół z makaronem (drób, wołowina, włoszczyzna, zioła), naleśnik z sałatką owocową i waniliowym sosem jogurtowym, kompot jabłkowy z goździkami
PODWIECZOREK
chleb mieszany, chleb żytni, masło, wędzony filet z indyka, serek kanapkowy naturalny, sałata, pomidorki koktajlowe, herbata wieloowocowa lub woda
ŚRODA
ŚNIADANIE
kajzerka pszenna, masło, jajko na twardo, serek tostowy z szynką, miks warzyw, marmolada różana niskosłodzona, herbata z cytryną i imbirem, kakao
II ŚNIADANIE
gruszki
OBIAD
krupnik jarzynowy z ziemniakami, spaghetti bolognese z wieprzowiną i włoszczyzną, kompot z czarnej porzeczki
PODWIECZOREK
chleb mieszany, wafle ryżowe, masło, polędwica z fileta kurczaka, wędzony ser żółty, papryka czerwona, chińska rzodkiew, herbata z pigwy lub woda
CZWARTEK
ŚNIADANIE
musli zbożowe z owocami bez cukru na mleku, chleb mieszany, chleb wieloziarnisty, masło, szynka delikatna, serek kanapkowy ze szczypiorkiem, sałata lodowa, herbata ze śliwką i cytryną
II ŚNIADANIE
mandarynki
OBIAD
czysta zupa pomidorowa z makaronem , pieczeń rzymska z jajkiem na twardo, ziemniaki gotowane, surówka z marchewki, jabłek i kukurydzy, lemoniada z cytryny
PODWIECZOREK
zapiekane tosty ziarniste a'la pizza z szynką, ananasem i serem, sałata lodowa, herbata z owoców leśnych lub woda
PIĄTEK
ŚNIADANIE
chleb mieszany, chlebek kukurydziany, masło, jajecznica na maśle, polędwica sopocka, miks warzyw, herbata z pigwą, kawa zbożowa na mleku
II ŚNIADANIE
jabłka
OBIAD
zacierkowa z koperkiem, ryba smażona, ziemniaki puree z masełkiem, surówka z kiszonej kapusty, jabłek, marchewki i natki pietruszki, kompot z jabłek i truskawek
PODWIECZOREK
ciasto ze śliwkami – wyrób własny, herbata z dzikiej róży lub woda
INFORMACJE DOTYCZĄCE ALERGENÓW ZAWARTYCH W POTRAWACH DOSTĘPNE SĄ U OBSŁUGI KUCHNI
DO SMAROWANIA PIECZYWA UŻYWAMY MASŁA O ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU MLECZNEGO MIN. 63%
MENU MOŻE ULEC NIEZNACZNYM ZMIANOM
..."
Na potrzeby Państwa pociech, nasze menu uwzględniać może dietę dla alergików i diabetyków.
Koszt wyżywienia przypadający na jedno dziecko
miesięcznie od września 2023 to 300 PLN.
Do końca sierpnia 2023 obowiązuje koszt 250 pln.